Snelle Antigeentest

Snelle Antigeentest

Wat is een snelle antigeentest?  

Met een snelle antigeentest (sneltest, SAT, RAT) wordt getest of je besmet bent met covid-19 d.m.v. een diepe staalafname in de neus. Dit duurt slechts enkele seconden en is niet pijnlijk (het voelt wel vervelend aan). Er wordt een officieel certificaat gegenereerd met QR-code.

Dit is GEEN PCR-test. Een PCR-test kan niet afgenomen worden in de apotheek. Hiervoor kan je terecht bij een testcentrum (via het Algemeen Ziekenhuis Jan Portaels Vilvoorde, of het testcentrum op de Heizel)

Dit is ook geen zelftest. Een zelftest doe je thuis om zelf te weten of je besmet bent, maar is geen officiële test en genereert geen QR-code of certificaat.

Wie kan bij ons terecht?

  • Gezonde personen (ouder dan 6 jaar) die een certificaat nodig hebben voor een reis naar het buitenland of voor een evenement. Let op: Kijk steeds goed na of je reisbestemming een snelle antigeentest aanvaardt en hoe lang deze geldig mag zijn op https://reopen.europa.eu/nl
  • Symptomatische patiënt (ouder dan 6 jaar en maximale duur van de symptomen van 5 dagen)
  • Terugkerende reiziger (ouder dan 6 jaar) met CTPC-code

Gelieve een afspraak te maken door te bellen of te mailen.  

Heb je een hoogrisicocontact gehad? 

Dan kan je niet bij ons terecht en is een PCR-test nodig.

Heb je een herstelcertificaat nodig?

Dan kan je niet bij ons terecht en is een PCR-test nodig. 

Een herstelcertificaat kan interessant zijn als je wil reizen de komende 6 maanden. Soms vraagt het land van bestemming een negatieve PCR-test. Die kan je niet voorleggen indien je de afgelopen 6 maand een covid-19 besmetting hebt doorgemaakt. Tot 6 maanden na besmetting kan je PCR-test positief tekenen. Daarom is het herstelcertificaat nuttig. 

Hoe verloopt de test?

De test zelf duurt maar enkele seconden, je mag de apotheek verlaten direct na de staalafname, je hoeft niet te wachten. Het resultaat is gekend na 15minuten. We bellen je alleen op als je besmet bent met covid-19. Geen nieuws is goed nieuws. Indien je binnen de 30min. niets van ons hoort, dan is het resultaat negatief en ben je dus niet besmet met covid-19. Je kan het negatieve certificaat opvragen na maximum 4uur (meestal al na 1-2u) via de covid-safe app of via mijngezondheid.be. Let op: klik op "nieuwe certificaten opvragen". 

Wat kost het?

Een snelle antigeentest kost €30. Indien je symptomen hebt of je een terugkerende reiziger bent met CTPC-code wordt de sneltest terugbetaald door het RIZIV.